Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015
ENVIROMENTAL CRIME
Environmental crime
Environmental crime is a serious and growing international problem, and one which takes many different forms.Broadly speaking, wildlife crime is the illegal exploitation of the world’s wild flora and fauna, while pollution crime is the trade and disposal of waste and hazardous substances in contravention of national and international laws.
In addition to these clear and present crimes, new types of environmental crime are emerging, such as carbon trade and water management crime.
Organized criminal networks
Environmental crime is not restricted by borders, and can affect a nation’s economy, security and even its existence.A significant proportion of both wildlife and pollution crime is carried out by organized criminal networks, drawn by the low risk and high profit nature of these types of crime.
The same routes used to smuggle wildlife across countries and continents are often used to smuggle weapons, drugs and people. Indeed, environmental crime often occurs hand in hand with other offences such as passport fraud, corruption, money laundering and murder.
INTERPOL's response
In today’s global economy there is a need for an international strategy to deal with this type of crime. As the only organization with a mandate to share and process criminal information globally, INTERPOL is uniquely qualified to lead these efforts.At INTERPOL, we carry out the following activities:
- Leading global and regional operations to dismantle the criminal networks behind environmental crime using intelligence-driven investigations;
- Coordinating and developing international law enforcement best practice manuals, guides and other resources;
- Providing environmental law enforcement agencies with access to INTERPOL tools and services by enhancing their links with INTERPOL National Central Bureaus;
- Working with the Environmental Compliance and Enforcement Committee to shape strategy and direction
===================================
Environmental crime - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ:
View record information
Department of SociologyPostgraduate Theses
Τίτλος: | Τα βασικά ερωτήματα της περιβαλλοντικής εγκληματολογίας, μέθοδοι συλλογής στοιχείων και θεωρητικό υπόβαθρο για την τοπική και κοινωνική διασπορά της εγκληματικότητας | |
Κύρια Υπευθυνότητα: | Τζοβάρα, Αγγελική | |
Επιβλέπων: | Λαμπροπούλου, Έφη Π. | |
Θέματα: | Crime -- Environmental aspects. Crime analysis Environmental protection Περιβαλλοντική προστασία Έγκλημα -- Περιβαλλοντολογικές απόψεις Έγκλημα, Πρόληψη του Crime prevention | |
Keywords: | Περιβαλλοντική Εγκληματολογία | |
Ημερομηνία Έκδοσης: | 2009 | |
Εκδότης: | Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών | |
Περίληψη: | Η Περιβαλλοντική Εγκληματολογία ασχολείται με τη μελέτη του εγκληματικού φαινομένου σε σχέση με το χώρο, το χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο οι δράστες διαμορφώνουν τις δραστηριότητές επηρεαζόμενοι από χωρικούς παράγοντες. Το αστικό περιβάλλον και ο τρόπος ζωής της πόλης δημιούργησαν την ανάγκη για τη διαμόρφωση νέων περιβαλλοντικών προσεγγίσεων, οι οποίες έθεσαν και νέους προβληματισμούς σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Σε αυτή τη νέα περίοδο της Περιβαλλοντικής Εγκληματολογίας, εκτός από τις νέες προσεγγίσεις οι τεχνολογικές εξελίξεις ενισχύουν τη μεθοδολογία της στην εφαρμογή των στρατηγικών για την εξιχνίαση και την πρόληψη των εγκλημάτων.Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας από τις πολιτικές τις οποίες προτείνει η Περιβαλλοντική Εγκληματολογία θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση τόσο από το κοινωνικό κράτος όσο και από την κοινωνία εφόσον η διασπορά του εγκλήματος και των δραστών δυσχεραίνει την αποτελεσματική εφαρμογή της. Οι στρατηγικές των νέων προσεγγίσεων εντάσσονται στο πεδίο της περιστασιακής πρόληψης. Οι τάσεις της περιστασιακής πρόληψης είναι η σημασία της ασφάλειας με τους πολίτες να θεωρούνται καταναλωτές υπηρεσιών ασφάλειας επειδή ενισχύεται το αίσθημα ευθύνης τους. Επίσης, δίνεται έμφαση στην παρέμβαση του περιβαλλοντικού σχεδιασμού όπως επιτάσσουν οι νέες περιβαλλοντικές προσεγγίσεις. Τέλος, η «ωφελιμιστική διαχείριση» των δραστών οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως μέρη του «πειράματος» της Περιβαλλοντικής Εγκληματολογίας για τη δημιουργία ασφαλών περιοχών με το κόστος της μετατόπισης, είναι ίσως η απόδειξη ότι ο χειρισμός των κοινωνικών παραγόντων- φτώχεια, ανεργία, παιδεία- που εν μέρει προκαλούν το έγκλημα, δεν θα αποτελέσει ποτέ προτεραιότητα για το κοινωνικό κράτος. | |
Περιγραφή: | Διπλωματική εργασία - Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Κοινωνιολογίας, ΠΜΣ "Η Σύγχρονη Εγκληματικότητα και η Αντιμετώπισή της", 2009 | |
Περιγραφή: | Βιβλιογραφία: σ. 94-103 ------------------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ = ΕΚΔΗΛΩΣΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ=
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ -ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
--------------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ = ΕΚΔΗΛΩΣΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ=
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ -ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
--------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ = ΕΚΔΗΛΩΣΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ=
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ -ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ = ΕΚΔΗΛΩΣΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ=
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ -ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
|
=====================================
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κοινό σχέδιο δράσης Ευρώπης-Τουρκίας για το προσφυγικό με ανταλλάγματα
Δημοσιεύθηκε:
Ενημερώθηκε:
Πρωτίστως η Άγκυρα σύμφωνα με τις δεσμέυσεις που προβλέπει αυτό ο Σχέδιο Δράσης θα πρέπει να αποδείξει στους Ευρωπαίους ότι θα συγκρατήσει στο έδαφός της πρόσφυγες και μετανάστες. Εαν επιτευχθεί αυτός ο στόχος τότε θα υλοποιηθεί το αίτημά της για χαλάρωση των θεωρήσεων βίζα για τους υπηκόοους της οι οποίοι ταξιδεύουν με προορισμό την ΕΕ.
Όπως δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ η συμφωνία προβλέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης ευρωπαϊκών θεωρήσεων προς τους Τούρκους πολίτες.
«Η επιτάχυνση της διαδικασίας δε σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες», διευκρίνισε ο κ. Γιούνκερ ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε: «Χωρίς αμφισημίες και παραννοήσεις» αφού όπως είπε «στο θέμα αυτό υπάρχουν κανόνες οι οποίοι πρέπει και να τηρηθούν».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι θα δοθεί χρηματική βοήθεια από την ΕΕ προς την Τουρκία σημειώνοντας ωστόσο ότι το ύψος αυτής δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί με τις πληροφορίες ωστόσο να κάνουν λόγο για περίπου τρία (3) δισ. ευρώ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2016.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ήταν κατηγορηματικός και τόνισε ότι η ΕΕ περιμένει δείγμα γραφής από την Τουρκία και πρόσθεσε «σας βοηθάμε και θα μας βοηθήσετε».
Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, ο πρόεδρος Τουσκ σημείωσε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Frontex και θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί απευθείας επιστροφές παράτυπων μεταναστών.
Επιπλέον, ανέφερε ότι τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα να συνδράμουν με εκατοντάδες συνοριοφύλακες έτσι ώστε να ενισχυθούν τα hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία.
Τέλος, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως οι 28 έκαναν μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των αιτημάτων που η Τουρκία είχε καταθέσει προς την ΕΕ (όπως έχει αναφερθεί, έχει υπάρξει προσχέδιο συμφωνίας) ήταν η διευκόλυνση/ επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή βίζας σε Τούρκους πολίτες προκειμένου να ταξιδεύουν προς την Ευρώπη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να έχει ζητήσει ένταξη της Τουρκίας στη λίστα των «ασφαλών χωρών».
Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας: Να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση για τις χώρες υποδοχής προσφύγων
Τι ζητά η Τουρκία από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού
Η συμμετοχή ΕΚ στην αξιολόγηση και το προσφυγικό στη συνάντηση Τσίπρα-Σούλτς
Μέρκελ: Δεν είναι αποδεκτό η περιοχή μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας να ελέγχεται από διακινητές προσφύγων
Η ατζέντα Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και οι πιέσεις για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία
========================================================
ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ-= ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΤΥΠΟΣ
Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015, 17:41
Στις 22 και 23 Οκτωβρίου
Σημαντική η επίσκεψη του Φρανσούα Ολάντ στην Αθήνα
Μια επίσκεψη με ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ελληνογαλλικές σχέσεις θα είναι αυτή του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου. Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές «ιδιαίτερα σημαντική σε πολλά επίπεδα». Ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε πρόσφατα δημόσια δήλωση υποστηρικτική για το ελληνικό πρόγραμμα και το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους.Η δήλωση αυτή, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, έγινε σε κοινή εμφάνιση του Φρ. Ολάντ με την Αγκ. Μέρκελ στο Ευρωκοινοβούλιο και αυτό έχει φυσικά τη σημασία του. Εύλογα, σημειώνεται, η Ελλάδα υπολογίζει τον Φρανσουά Ολάντ ως έναν σημαντικό σύμμαχο στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Η άποψη αυτή ενισχύεται σημαντικά από την προγραμματισμένη επίσκεψη.
Στο κλίμα αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και το ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, επιχειρηματίες, αλλά και ανθρώπους του Πολιτισμού, κάτι που δείχνει ότι η Γαλλία επιδιώκει να αναβαθμίσει τη σχέση της με την Ελλάδα σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα θετικά από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζεται αναλόγως.
Ο Πρόεδρος Ολάντ θα φτάσει στην Αθήνα την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου και πρόκειται να δειπνήσει με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και θα εκφωνήσει ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου